1/4/2020
Des de l'Ajuntament d'Abrera s'han publicat unes orientacions i consells per ajudar el jovent del municipi en la gestió de les emocions en aquests dies estranys de confinament, a causa de la pandèmia de coronavirus. També us informem de les noves dates de la selectivitat.
Us oferim consells per ajudar l'alumnat d'ESO i Batxillerat i les seves famílies. Són temps estranys i que difícil és gestionar segons quines coses. La situació actual ha paralitzat el nostre dia a dia i ens està plantejant molts reptes. Estem vivint moments excepcionals i tot aquest caos i malestar que hi ha a fora també pot despertar-vos moltes coses: solidaritat, generositat, angoixa, pors, desconcert, agraïment, incertesa, neguit...
Preneu nota d'algunes propostes que us poden ser útils:
Permetre’t sentir
Lògic i elemental a parts iguals però on s’inicien la majoria de bloquejos… El que sentis està bé. És quelcom natural i no ho pots controlar. No pots decidir què sents, però sí que pots decidir què en fas d’allò que sents.
Posar nom a les emocions que sents
Vol dir identificar allò que sents i posar-hi nom perquè les emocions habitualment no venen ni soles ni ordenades, sinó que es creen còctels que en ocasions poden ser d’allò més explosius…
Comprendre: traduir la informació que ens porten
És a dir, entendre què genera aquesta o aquestes emocions i què et volen dir. L’emoció ve per fer-nos arribar un determinat missatge.
Passar a l’acció
Consisteix en dur a terme les accions pertinents per donar resposta, si cal, a la informació que ens portaven les emocions, sempre valorant el com i l’impacte que poden tenir. Per exemple: sento una ràbia enorme perquè fa dies que estic tancat a casa i exploto amb el meu pare/la meva mare. Potser, en un moment en què estigui més serè o serena, l’acció seria poder parlar amb la mare/el pare d’aquest tema i plantejar junts alguna estratègia per fer-hi front.
Deixar-les anar
Si s’ha fet una bona gestió, les emocions ja han fet la seva funció. Llavors flueixen per deixar-ne arribar de noves.
Això vol dir que allò difícil deixa de ser difícil? No, no hi ha varetes màgiques, però sí que aquestes propostes us poden orientar i acompanyar en aquestes setmanes de confinament. La part difícil també hi és. Forma part de la vida. I aquests dies la vivim de ben aprop.
La selectivitat, els dies 7, 8 i 9 de juliol
La selectivitat es farà, si no hi ha cap més canvi, els dies 7, 8 i 9 de juliol. Aquest és el nou calendari acordat en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya, format pel Govern i les universitats. L’anunci arriba una setmana després que el govern espanyol donés marge per fer les PAU entre el 22 de juny i el 10 de juliol. Catalunya serà de les últimes comunitats a fer les proves.
La nova selectivitat s’adaptarà a la situació actual “en el sentit de flexibilitzar l’opcionalitat” que ja hi havia en els exàmens de les matèries. És a dir, no només hi haurà dues opcions per a cada prova (opció A i opció B), sinó que es proposaran diversos enunciats per no perjudicar els alumnes i perquè siguin ells mateixos els que evitin el temari que no han pogut fer a classe.
No hi haurà un “canvi radical” en els exàmens: els continguts seguiran sent els mateixos, no es reduiran els temaris, i tampoc canviarà la llargada ni la tipologia dels exàmens que “professorat i alumnat coneixen, practiquen i esperen”. Aquesta dada és important perquè els estudiants es preparen fent exàmens d’anys anteriors. Els 30.000 estudiants que es preveu que aquest any facin les PAU esperen que no es moguin més les dates però, segons va afirmar Lluís Baulenas, el secretari general del CIC, “el calendari aprovat queda supeditat a possibles noves mesures que puguin adoptar les autoritats competents en relació amb aquesta pandèmia”.
Us informem de tota l'actualitat sobre el coronavirus. Seguiu-nos!
També directament al teu mòbil o tauleta a les aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.