- El moment del dia i el lloc on es fa l’activitat física pot fer variar significativament el nivell d’exposició als contaminants de l’aire. Els nivells de contaminació de l'aire són generalment majors durant les hores punta i prop de carrers i carreteres amb més trànsit rodat, ja que molts contaminants de l’aire són produïts pels vehicles. Pel que fa a l’ozó els nivells més elevats es produeixen especialment a partir del migdia o la tarda durant els mesos de temperatura més altes.
- Cal tenir en compte que l’activitat física és bona per a la salut, i els seus beneficis són, generalment, molt més grans que els efectes adversos que pot produir la contaminació atmosfèrica. No obstant això, l’augment en la taxa de respiració que té lloc durant l’exercici pot fer que arribin més quantitats de contaminants als pulmons en el cas que aquesta activitat es realitzi en àrees amb presència de més contaminants en l’aire. Com més ràpid es respira, més compostos de l’aire poden arribar als pulmons.
- En la mesura del possible, ventileu el vostre habitatge en les hores amb menys trànsit al vostre carrer.
- En els desplaçaments en moto, bicicleta o cotxe, es pot incrementar l’exposició als contaminants de l’aire per la proximitat als tubs d’escapament dels vehicles. Es pot reduir aquesta exposició utilitzant, en la mesura que sigui possible, les vies de menys trànsit.
- També es poden utilitzar màscares que poden filtrar les partícules més grans presents en l’aire si estan ben ajustades, però cal vigilar que no causin dificultats respiratòries.
Si teniu qualsevol dubte, adreceu-vos al 061, el telèfon del CatSalut Respon. També podeu consultar el web del CatSalut per a qualsevol informació.