2/12/2024
Visita a la campanya d’excavació arqueològica i de restauració 2024 a Sant Hilari d'Abrera on hi ha estructures de l'antic edifici termal d'època romana i pintures murals
L'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, i el tècnic municipal Gerard Bidegain han visitat, aquest dimarts 26 de novembre, la nova campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment de Sant Hilari d’Abrera, que es va iniciar el mes de setembre passat, sota la direcció de l’arqueòloga Inma Mesas i la coordinació científica de la doctora Gisela Ripoll i el doctor Francesc Tuset, de la Universitat de Barcelona, amb treballs a l'exterior i interior de Sant Hilari.
Durant aquesta campanya s’ha excavat en sectors exteriors del jaciment on hi ha estructures de l’antic edifici termal d’època romana. Paral·lelament a l’empresa Catarqueòlegs, que executa els treballs d’excavació, l’empresa Gamarra&García està duent a terme la restauració de les pintures murals de l’interior de l’església, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
Els treballs arqueològics i de conservació són impulsats per l’Ajuntament d’Abrera, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Barcelona, i formen part del projecte quadriennal de recerca de la Universitat de Barcelona Esglésies, cementiris i hàbitats (segles VIII al XI) Sidillà, Sant Hilari d’Abrera, Olèrdola (ECLOC/2022-2025). El projecte ECLOC forma part dels projectes quadriennals de recerca aprovats pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i compta amb finançament per part d’aquest departament.
Amb aquests treballs s’espera conèixer més a fons la relació entre el primer edifici construït al jaciment i l’etapa d’esplendor de l’església, on es va realitzar un conjunt pictòric de gran valor artístic. El nostre alcalde, Jesús Naharro, i la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, han posat en relleu els treballs realitzats, que es donaran a conèixer a la ciutadania properament:
Jesús Naharro, alcalde
"A Abrera seguim treballant intensament en el jaciment arqueològic de Sant Hilari, acompanyats d'entitats supramunicipals i de l’equip científic de la Universitat de Barcelona. El nostre objectiu és seguir impulsant aquest projecte cultural, explicar el seu valor, la seva història i fer que tot aquest treball i aquesta recerca arribi a tothom. Estem treballant en l’arranjament del jaciment per tal de fer-ho més obert, fer un jaciment visitable, explicable i interpretable per a tota la ciutadania.
Arantxa Galofé, regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica
“Visitem les excavacions d’enguany i estem molt satisfets perquè amb el que estem treballant i descobrint amb aquestes campanyes anuals, podrem continuar explicant la història d’Abrera. Ara el que volem és consolidar tots aquests coneixements i poder generar espais de trobada per tal que arribi a la ciutadania i que els nostres centres educatius tinguin un recurs més on desenvolupar l’acció educativa".
"Des de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica hem impulsat un any més una nova campanya d’excavacions per a la recerca i la preservació del jaciment de Sant Hilari. Els treballs realitzats són fonamentals per complementar el nostre coneixement sobre el jaciment i estem molt esperançats d’obtenir dades valuoses que enriquiran la nostra comprensió del passat. Així doncs, agraïm la col·laboració de l’equip científic de la Universitat de Barcelona i seguim implicant-nos en el desenvolupament d’aquest projecte patrimonial que ens permet reconstruir la història del municipi així com, disposar d’un element cultural per a tota la comunitat educativa i per a tota la ciutadania".
Arantxa Galofré: "Estem molt satisfets perquè amb el que estem treballant i descobrint amb aquestes campanyes anuals, podrem continuar explicant la història d’Abrera".
Restaurem i consolidem les pintures murals de l’església de Sant Hilari d’Abrera
Al final de la intervenció anterior, de l’any 2021, executada per l’empresa Gamarra&García, van quedar destapades les pintures murals que avui podem veure. En aquella fase d’intervenció l’objectiu era comprovar la seva existència, oculta darrere de diferents encalcinats i una pintura blava moderna. Aquest 2024 l’Ajuntament d’Abrera hem impulsat, amb l’ajut del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (OSIC-Generalitat de Catalunya) i de la Diputació de Barcelona, una nova campanya d’intervenció a les pintures, destinada exclusivament a la seva restauració i consolidació, per tal de preservar-les i de poder comprendre-les millor per a ser estudiades i divulgades a la comunitat científica i a la societat en general.
La restauradora de l’empresa, Alfonsa Saavedra, directora d’aquesta intervenció, indica que “com a criteri bisellem el perímetre exterior de les pintures i reintegrem les llacunes que estan tancades. Els morters que utilitzem els confeccionem amb calç amerada amb sorres naturals rentades, material compatible amb els morters originals a base de calç. També realitzem mostres de morters amb diferents tipus de sorres per aconseguir una entonació del morter compatible amb l’ estètica del conjunt i no haver de tenyir el mateix. En aquesta fase d’intervenció s’hauran eliminat totes les intervencions antigues dels morters que provoquen alteracions al material original o que impedeixen la seva lectura. Aquests són substituïts per morters compatibles i que permeten l’estabilitat de les restes originals”.
Sant Hilari, una joia abrerenca
El jaciment arqueològic i conjunt monumental de Sant Hilari va ser declarat Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) per unanimitat pel Ple municipal el 2020. Els treballs arqueològics i de conservació que s’hi duen a terme són impulsats per l’Ajuntament d’Abrera, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i la Universitat de Barcelona, i formen part del projecte quadriennal de recerques de la Universitat de Barcelona Esglésies, cementiris i hàbitats (segles VIII al XI) Sidillà, Sant Hilari d’Abrera, Olèrdola (ECLOC/2022-2025).
Les recents investigacions confirmen que l’església de Sant Hilari d’Abrera s’aixeca sobre un edifici termal d’època romana. El moment de construcció de l'edifici ha de remuntar a l’antiguitat tardana. L’església és un edifici de petites dimensions (11,50 m de longitud x 6,65 m d’ample), d’una sola nau rectangular coberta amb volta de canó. Destaca la decoració pictòrica interior dels murs i volta de l’absis. A l’entorn dels edificis termals i de l’església, un seguit d’espais configuren una aglomeració medieval que perviurà, al menys, fins entrat el segle XIV.
Al costat de l’antiga església s’hi alça un mas, ampliat i modificat amb el pas dels segles, que també porta el nom de Sant Hilari i ha mantingut una activitat ramadera fins l’actualitat. La finca de Sant Hilari és de propietat municipal i s’estén fins a la llera del riu Llobregat. Aquest paratge té un gran interès natural, geològic i arqueològic i forma part de la Xarxa Natura 2000, del Parc Rural del Montserrat i de la Zona ZEPA (Zona d’Especial Protecció d’Aus).
Les recents troballes arqueològiques ens demostren que Sant Hilari d’Abrera es presenta com un dels jaciments més interessants del nostre país.
Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!