6/2/2025
L'Ajuntament d'Abrera es suma a visibilitzar el Dia Internacional de la Tolerància zero a la Mutilació Genital Femenina que es commemora avui dijous 6 de febrer
Avui dijous 6 de febrer es commemora el Dia Internacional de la Tolerància zero a la Mutilació Genital Femenina. L'Ajuntament d'Abrera es suma a aquesta commemoració i mostra, com sempre, el rebuig absolut a qualsevol pràctica que atempti contra els drets humans de les dones i les nenes i totes les violències que s’exerceixen vers elles.
Giulia Mirto, Regidoria d’Igualtat, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament d’Abrera
“Des de la Regidoria d’Igualtat, Feminisme i LGTBI de l’Ajuntament d’Abrera un any més mostrem la importància de visibilitzar el Dia per la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, una pràctica que encara sovint es dona arreu del Món i que suposa una forma de violència sexual envers les nenes i les dones al llarg de tota la seva vida sexo-afectiva i reproductiva. Sovint encara es desconeix o només es coneix una de les formes en que es practica, però és important que visibilitzem que hi ha diferents formes d’exercir aquesta pràctica al llarg de tota la vida de les dones a qui se’ls fa, per tal que tothom ho pugui identificar i si n’és el cas, demanar ajut. Des de la Regidoria d’Igualtat, Feminisme i LGTBI seguirem apostant per la lluita per l’erradicació de les violències sexuals i per tant de les violències masclistes arreu del món; i per una Abrera més Igualitària”.
L’any 2012 l'Assemblea General de Nacions Unides designa el 6 de febrer com el Dia Internacional de Tolerància Zero a la Mutilació Genital Femenina, amb l'objectiu d'ampliar els esforços internacionals per a l'abandó d’aquesta pràctica. L'Assemblea va fer una crida als estats i societat civil per a continuar visibilitzant aquest dia i intensificar les campanyes de conscienciació. Aquest dia de lluita té el seu antecedent en el 6 de febrer de 2003, quan Stella Obasanjo, primera dama de Nigèria i portaveu d'una campanya contra la pràctica de l’ablació i va realitzar una declaració oficial sobre “Tolerància Zero a la Mutilació Genital Femenina” a l’Àfrica, durant la conferència liderada pel Comitè Interafricà en Pràctiques Tradicionals que afecten la Salut de Dones i Nenes.
Pràctica tradicional perjudicial
La mutilació genital femenina (MGF) és una pràctica tradicional perjudicial amb fortes arrels ancestrals socioculturals. D'acord amb la definició de l'Organització Mundial de la Salut, comprèn tots els procediments consistents en alterar o danyar els òrgans genitals femenins de manera intencional i per raons que res tenen a veure amb decisions mèdiques (OMS, 2016).
Aquesta pràctica reflecteix una desigualtat entre els sexes molt arrelada i constitueix una forma extrema de violació dels drets humans. Transgredeix els drets a la salut, la seguretat i la integritat física, així com el dret a la vida en els casos en que el procediment acaba produint la mort, de les dones i nenes en el món. Les nenes a qui sotmeten a aquesta pràctica corren un major risc de contraure matrimoni prematur i d’abandonar l’escola, una situació que amenaça la seva capacitat de forjar-se un millor futur per elles mateixes, les seves famílies i comunitats.
Aquesta pràctica reflecteix una desigualtat entre els sexes molt arrelada i constitueix una forma extrema de violació dels drets humans. Transgredeix els drets a la salut, la seguretat i la integritat física, així com el dret a la vida en els casos en que el procediment acaba produint la mort, de les dones i nenes en el món.
L'MGF es concentra en 30 països d’África Subsahariana, d’Orient Mitjà i Àsia, així com entre algunes comunitats indígenes llatinoamericanes, com la d’Emberá a Colòmbia. No obstant això, es tracta d'un problema universal, ja que els moviments migratoris han traslladat el que era local, a l'àmbit global, i la MGF està en diàspora a nivell mundial a Europa Occidental, a Nord América, Austràlia i Nova Zelanda, entre d'altres.
El Fons de Població de les Nacions Unides (UNFPA) estima que més de 200 milions de dones i nenes que viuen actualment han patit aquesta pràctica i al voltant de 68 milions de nenes poden patir la mutilació genital femenina per 2030 si no s’acceleren els esforços per erradicar-la.
En els últims 25 anys, la prevalença de la mutilació genital femenina ha disminuït a tot el món. En l'actualitat, una nena té un terç menys de probabilitats de sofrir-la que fa 30 anys. No obstant això, les crisis humanitàries com els brots de malalties, el canvi climàtic o els conflictes armats, entre altres, podrien fer perillar el manteniment d'aquests assoliments i conseqüentment fer retrocedir els avanços cap a la consecució de la igualtat de gènere i de la fi de la mutilació genital femenina per a 2030.
Per a promoure l'erradicació d'aquesta terrible pràctica és necessari fer esforços coordinats i sistemàtics en els quals participin les comunitats entorn de la conscienciació sobre els drets humans, la igualtat de gènere, l'educació sexual i l'atenció a les víctimes de l'ablació.
Dades significatives
El progrés és possible
(Dades de NNUU i Fundació Wassu-UAB)
El Fons de Població de l’ONU (UNFPA) i el Fons de les Nacions Unides per a la Infància (UNICEF), duen a terme conjuntament el més gran programa mundial que podeu consultar fent clic aquí per accelerar l’eliminació de la mutilació genital femenina i pal·liar les seves conseqüències. El programa es centra actualment a 17 països d’Àfrica i és, a més, compatible amb les iniciatives regionals i globals. Consulteu el Programa Conjunt del UNFPA i UNICEF sobre l’ Eliminació de la Mutilació Genital Femenina al web d'Unicef fent clic aquí.
Fotos: Fons de les Nacions Unides per a la iNFÀNCIA (UNICEF) i ONU.
Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!